Schoolzwemmen mist zijn doel!

De zandzee 2vrijdag 23 februari 2018 11:34

In de StemWijzer is een stelling opgenomen over de gemeentelijke financiering van het schoolzwemmen. Een meerderheid van de invullers van de StemWijzer zijn voor behoud van het schoolzwemmen. Er kan echter maar een beperkt deel van de schooljeugd gebruik maken van het aanbod. ChristenUnie Gooise Meren wil dit budget inzetten voor meer bewegen in het water voor meer kinderen.

Beperkte haalbaarheid doel:
Het belangrijkste doel van het schoolzwemmen is om ieder kind in Gooise Meren de mogelijkheid te geven om te leren zwemmen. Veel basisscholen kiezen er om praktische redenen voor om geen gebruik te maken van deze mogelijkheid. De reistijd neemt bijvoorbeeld teveel tijd in beslag. Hiermee sluit je een grote groep kinderen uit van het doel waarvoor schoolzwemmen ingesteld is.

Tegemoetkoming voor zwemonderwijs:
De meeste ouders regelen vanaf het vijfde jaar dat hun kind op zwemles gaat om in ieder geval diploma A, meestal B en soms C te halen. Het doel om te leren zwemmen is voor deze grote groep daarmee gehaald. Met het behaalde diploma kunnen deze kinderen ook gewoon mee met een zwemfeestje als een klasgenootje ze daarvoor uitnodigt. Via het centrum Jeugd & Gezin kunnen ouders gewezen worden op de noodzaak tot leren zwemmen en begeleid worden naar een tegemoetkoming mocht dat financieel nodig zijn. Ze hoeven geen uitzondering meer te zijn, doordat het halen van een zwemdiploma te duur is. Alle kinderen van groep 2 hebben met hun ouder(s)/verzorger(s) standaard al een afspraak voor een gesprek.

Meer bewegen in het water:
Om de inkomsten voor het zwembad(en), door het wegvallen van het schoolzwemmen niet teveel te laten dalen willen we inzetten op promotie van de Aquadisco in Sportcentrum de Zandzee. Om de beurt 1 of meerdere scholen uitnodigen voor een bezoek van een klas aan de Aquadisco. Bij voorkeur onder begeleiding van de eigen leerkracht of de leerkracht bewegingsonderwijs. Een stimulans naar de kinderen om vaker op een vrijdagavond met vriendjes of vriendinnetje te gaan zwemmen. Krijgt in ieder geval ieder kind de mogelijkheid om hiermee kennis te maken. De Aquadisco Specials zijn net als nu voor alle kinderen te bezoeken, maar dan niet als uitgenodigde klas.
De randvoorwaarde van minimaal diploma A is voor kinderen en hun ouders ook een stimulans om in ieder geval dat diploma te gaan halen. In samenwerking met de zwembaden kan er gezocht worden naar een vorm van bewegingsonderwijs in het water, maar dan verdeeld over diverse klassen van diverse scholen.

ChristenUnie Gooise Meren kiest voor: 

Schoolzwemmen:  Nee;  Meer bewegen in het water:  Ja

« Terug

Reacties op 'Schoolzwemmen mist zijn doel!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.