Alcohol 'bewustzijn'

...

Wie drinkt er niet graag een biertje, wijntje, baco'tje of ander glas waar alcohol in zit. Met mate wat drinken geeft bij velen zeker een gevoel van gezelligheid en ontspant. Maar waar ligt nu de grens dat het voor diegene die bewust niet drinkt ongezellig gaat worden? Dat je niet meer bij je volle bewustzijn bent.

Dat je diegene een mep gaat verkopen die je per ongeluk aanstoot. Alhoewel ... hoe per ongeluk is dat als het 'bewustzijn' van diegene verdooft is door teveel alcohol. Dat je het stoer vindt om iets dat je tegenkomt op straat te slopen, gewoon omdat je helemaal hyper bent van al die alcohol in je bloed. Dat je moet lachen als je zoon of dochter stom dronken thuis komt, zelfs als die nog geen 18 is. Totdat ... je door het ziekenhuis wordt gebeld dat je zoon of dochter, man of vrouw, vriend of vriendin in coma ligt vanwege het zwaar overmatige alcohol gebruik.

'Alles draait om het 'bewustzijn'. Het bewust zijn van hoeveel glazen de grens voor jou is waarbij je niet meer bewust bent van alles wat er om je heen gebeurd. In ieder geval de volgende dag niets meer van kan herinneren. Vanwege de bescherming van de jonge hersenen en de moeite met het bepalen van die grens is een aantal jaar geleden het NIX18 beleid ingevoerd. Ondanks dat is alcohol voor jongeren onder de 18 jaar nog te makkelijk verkrijgbaar, met regelmatig alle gevolgen van dien. Lees ook eens NIX18 wordt gesaboteerd door volwassenen.

Voorkomen kunnen we overmatig en zwaar overmatig alcohol gebruik niet. Met elkaar kunnen we wel aan het 'bewustzijn' werken dat het gezond is voor jezelf en je omgeving om je grenzen te kennen en er binnen te blijven. Wat doe jij bijvoorbeeld als je iemand ziet die duidelijk teveel heeft gedronken om veilig auto te rijden? Neem je actie om de auto sleutels in handen te krijgen en een alternatieve vorm te vinden, zodat die persoon en eventuele passagiers veilig thuis kunnen komen? En dat teveel kan al 1 of 2 glazen alcohol zijn. En als je zelf die iemand bent? Wees een BOB of regel er één.

Als ChristenUnie vinden we dat de gemeente een actieve rol moet vervullen om met partners dat alcohol 'bewustzijn' uit te rollen. Mensen zijn te waardevol om zichzelf in alcohol kwijt te raken en hun toekomst te verliezen.

Kijk zelf eens op Drinktest.nl en ontdek wat je waarschijnlijk zelf al wel weet over je alcoholgebruik.
Of was het ... nog niet wist?! Je bent te waardevol om je gezondheid en toekomst op het spel te zetten.
Is Minder drinken iets voor jou?