"Tolerantie begint met wederzijds respect"

2017-07-brugtitel--dinsdag 26 september 2017 09:26

Dat is de conclusie die Roel Kamphuis (lid CU Gooise Meren) trekt n.a.v. de stelling van Faoud El Bouch (Islamoloog (Theologie en Religiewetenschappen UvA) en Arabist (Cairo)) "Het Nederlandse concept van tolerantie is een utopie". Deze stelling was neergezet tijdens de dialoog met als titel "Benieuwd of Beducht". Deze vond donderdagavond 21 september plaats in het kader van de vredesweek 2017 in het Gemeentehuis van Gooise Meren.

Belangrijk is het opbouwen van respect is een vorm van nieuwsgierigheid naar een ander. Die naast je woont, of in je straat, die je op je werk tegenkomt of bijvoorbeeld ontmoet op het schoolplein. De stelling van Véronique Linderburg (predikant van de Protestantse Gemeente Naarden (Grote Kerk en Witte Kerk) sloot hier op aan: "Wat nieuw is vind ik interessant. Daarom ontmoet ik graag mensen uit andere culturen."

Wederzijds respect was bij de aanwezige inwoners direct merkbaar. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien een aantal inwoners van Gooise Meren uitgenodigd waren die een open dialoog met elkaar aan wilden gaan. Een aantal inwoners had zich aangemeld n.a.v. de uitnodiging in de nieuwsbrief van CCIV Naarden - Bussum en in nieuwsbrieven van de samenwerkende kerken in Bussum en Naarden. Verder waren bezoekers van de moskee in Bussum en de moskee in Naarden door hun voorgangers uitgenodigd. Goed om met deze groep inwoners de dialoog over de stellingen te voeren.

Een gangbare gedachte, die je in je leefomgeving tegenkomt is dat je respect eerst moet verdienen. Daarmee moet je ook eerst tolerantie in de vorm van acceptatie verdienen. De wens werd uitgesproken door Fouad dat tolerantie op basis van gelijkwaardigheid plaats zou moeten vinden in plaats van de vaak ervaren ongelijkheid. In feite claim je daarmee gelijkwaardigheid, iets dat haaks staat op de gedachte dat je acceptatie eerst moet verdienen. Vraag komt daarmee naar boven op welke manier je naar elkaar toe gaat bewegen vanuit wederzijds respect.

‘Ons soort mensen’ blijkt voor veel medelanders een uitgangspunt te zijn voor hun sociale leven. Als je niet gelijk past in het plaatje van ‘ons soort mensen’ is er een zogenaamde sociale drempel om geaccepteerd te worden. Dat begint al bij een nieuwe bewoner in de straat, bij de ouders op een basisschool, langs de kant van het voetbalveld. Op welke manier sta jij open om diegene aan te spreken, contact mee te maken die niet direct tot ‘ons soort mensen’ hoort?

Hoe anders is het met kinderen die net naar de basisschool gaan en daar gewoon contact maken met hun klasgenootjes. Tenminste voor zover ze zelf geen negatieve ervaring hebben met straatgenootjes of op kinderdagverblijf/peuterspeelzaal. Sommige ouders belasten hun kinderen met vooroordelen die ze voor zichzelf opgebouwd hebben. Bij mijn eigen kinderen zie ik helaas dat er intolerantie is ontstaan door negatieve ervaringen met straatgenootjes of kinderen in de klas. Je bespreekt met ze dat bij een negatieve ervaring met een kind met een andere culturele achtergrond je niet kunt en mag stellen dat alle kinderen/mensen met die culturele achtergrond zo zijn.
Hoe lastig is dat in een samenleving waar in de media teveel aandacht wordt besteed aan het aanmoedigen tot intolerantie ten opzichte van een hele groep op basis van incidenten.

Als CU Gooise Meren moedigen we jou aan om iedere medebewoner, die je waar dan ook ontmoet, vanuit wederzijds respect te leren kennen, te behandelen. Ieder individu is zichzelf en mag zichzelf zijn binnen de in de samenleving geldende regels, met respect voor een mogelijk andere culturele achtergrond. Iets wat we met de aanwezigen op de multiculturele dialoog avond “Benieuwd of Beducht?” hebben mogen ervaren. In een open kennismakingsgesprek met een medebewoner kun jij dat ook ervaren. Tolerantie begint met wederzijds respect.

« Terug

Archief > 2017 > september

Geen berichten gevonden