Waar is de solidariteit gebleven?

aandacht voor de ander (2)maandag 04 december 2017 20:46

Burgerparticipatie & solidariteit – gemeenschappelijk belang versus eigen belang
Het valt op dat bij inspraakmogelijkheden van inwoners of belanghebbenden bij plannen en projecten in de Gemeente Gooise Meren solidariteit bij direct betrokkenen vaak ver te zoeken is. Het eigen belang wordt strijdlustig voorop gesteld en de wil om te zoeken naar het gemeenschappelijk belang met andere inwoners of belanghebbenden is regelmatig ver te zoeken. Het is zelfs de vraag of die andere inwoners, betrokkenen aanwezig zijn, zich aangesproken voelden om op de uitnodiging tot burgerparticipatie in te gaan. Roel Kamphuis, lijsttrekker ChristenUnie Gooise Meren heeft dat bij verschillende Politieke Avonden of inspraaksessies zo ervaren. Er wordt min of meer verwacht dat burgerparticipatie betekend dat de gemeente het eigen belang van de meest direct betrokkenen volgt in plaats van een afweging te maken vanuit het gemeenschappelijk belang van alle belanghebbenden in de gemeente Gooise Meren.

Eigenbelang:
Wikipedia: “Hoewel eigenbelang niet altijd positief wordt beoordeeld, geldt het in een aantal theorieën juist als een belangrijke eigenschap. Dit geldt onder meer in het economische mensbeelden als dat van de homo oeconomicus, de rationele mens waarvan de motivatie bestaat uit de bevrediging van de eigen behoefte”
Dat is wat in de huidige maatschappij voor veel mensen centraal lijkt te staan: de bevrediging van de eigen behoefte. De ander of het gemeenschappelijke belang is volkomen buiten beeld. Er worden regelmatig oneigenlijke argumenten gebruikt om weerstand tegen bepaalde plannen, projecten inhoud te geven.

Gemeenschappelijk belang:
Het is een lastige, maar uitdagende taak om als gemeente rekening te houden met het gemeenschappelijke belang. Als gemeente wordt hier de samenwerking bedoeld tussen het College, de ambtenaren, adviseurs en Gemeenteraad. Om op ieder keuze-, afwegings- of beslismoment de uitdaging te weerstaan om alleen of het meest naar de hardst roepende te luisteren. De vraag te stellen is het gemeenschappelijk belang van de samenleving in Gooise Meren nu gebaat bij de inbreng van die hardst roepende of niet. Welk belang wordt er naar voren gebracht?

Gemeenschappelijk belang en eigen belang kunnen in bepaalde situaties prima samengaan. Soms niet; ChristenUnie Gooise Meren wil zich op zo’n moment inzetten voor het gemeenschappelijke belang of het eigen belang van diegene die daar (nog) niet zelf voor opkomt.
Een voorbeeld van het inzetten van gemeenschappelijk belang is het aandringen op instemmen met het bestemmingsplan voor de verbouwing van het kleine winkelcentrum, waar de Deen nu is gevestigd, en realisatie van parkeerplaatsen achter de Deen.
Een voorbeeld van het inzetten voor eigen belang is dat van automobilisten, fietsers en voetgangers die (nog) niet zelf opkomen voor een aanzienlijke verbetering van de verkeersveiligheid op de kruising Vlietlaan / Stationsweg / Generaal de la Reijlaan. Met name de onoverzichtelijkheid en chaos die kan ontstaan direct na het openen van de spoorbomen en net voor het sluiten van de spoorbomen zorgen voor teveel onveilige situaties. Het zoveel als mogelijk ondersteunen van het Raadsvoorstel van het College is daar de inzet.

Solidariteit:
Wikipedia: “In de politiek is het begrip (solidariteit:redactie) omstreden. Enerzijds meent men dat solidariteit de cohesie (samenhang:redactie) en stabiliteit van een samenleving bevordert, doordat zij de gemeenschapszin stimuleert. Anderzijds wordt weleens gesteld dat door overwegingen van solidariteit de autonomie van de mens geweld wordt aangedaan; in die visie zou hij juist zijn beslissingen altijd op persoonlijke gronden moeten nemen.”
In dat politieke spanningsveld wil de ChristenUnie blijven zoeken naar solidariteit.

Met andere woorden: iedere belanghebbende uitdagen om net zoveel aandacht te hebben voor de belangen van de ander als van zichzelf om met elkaar te komen tot een gemeenschappelijk belang. Daarbij rekening houdend met belanghebbenden die om wat voor reden dan ook (nog) niet aanwezig zijn. Zoeken naar mogelijkheden om die belanghebbenden wel te bereiken en te betrekken.

Samenwerken aan een samenleving met toekomst.

 

« Terug

Archief > 2017 > december

Geen berichten gevonden