Gun jongeren ruimte ,,,

jongeren ruimtezondag 21 januari 2018 22:42

Samengevat is dat waar het om draait bij Stad-Gooi: jongeren de ruimte geven om zichzelf te ontdekken. Het zelf ontdekken van talenten, realiseren van dromen en vormgeven van ideeën als project waar Stichting Talent And Dreams ondersteund. Vrijdag 19 januari ging Roel Kamphuis (Lijsttrekker ChristenUnie Gooise Meren) even langs voor een lekkere kop koffie en een goed gesprek met Catharina van der Meer over Stad-Gooi. Catharina is Project Manager Gooi & Begeleider Jongeren Projecten at Stichting Talent And Dreams.

Ontmoeting
Een aantal stagiaires van het Leerwerkbedrijf waren gespot bij de manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' dat op Vrijdag 1 december in het Comeniuscollege in Hilversum werd gehouden. Toevallig kwam hun begeleider Catharina van der Meer naast Roel Kamphuis zitten en was een afspraak voor een kennismakend gesprek over Stad-Gooi snel gemaakt.

Actuele thema’s door jongeren
Een belangrijk resultaat van het leerwerkbedrijf, binnen Stad-Gooi, is dat jongeren zelf video-items maken over actuele thema’s. Die jongeren nemen bij het maken van een video item deel aan een project of het zijn de stagiaires zelf die op pad gaan om een actueel thema inhoud te geven. Vanuit de belevingswereld van jongeren wordt informatie gedeeld op een manier die de doelgroep direct aanspreekt. Het geeft inhoud aan het principe dat de verantwoordelijkheid voor een bepaald issue in de samenleving op een positieve manier bij de doelgroep neer wordt gelegd.

NIX18
Neem bijvoorbeeld het hoge alcohol gebruik onder jongeren in Gooise Meren. Naast het feit dat het aan de ‘volwassenen’ is om NIX18 niet te saboteren, is het aan de jongeren zelf om elkaar op de gevolgen van overmatig en zwaar alcohol gebruik te wijzen. Naast afspraken die ouders met hun kinderen over NIX18 kunnen maken is het belangrijk dat jongeren de gevolgen van teveel alcohol met elkaar delen. Dat ze onderling afspraken gaan maken hoe het vooral gezellig met elkaar te houden. Is dat namelijk niet de reden waarom ze elkaar ontmoeten?

Chillplekken
Een van de projecten is het Echoveld in Muiderberg. Jongeren uit Muiderberg ontmoeten elkaar in het Echobos, mede omdat ze op andere plekken weggestuurd worden. Wanneer jongeren niet thuis gaan chillen, zoeken ze een plek buiten. Iedere groep vindt zo een ‘eigen’ plek en verplaatst zich soms/regelmatig naar een andere. Als ouder zou je ze graag een warme en overdekte plek gunnen waar een minimale vorm van toezicht is. De praktijk leert dat het een illusie is dat jongeren met elkaar of van verschillende groepen, zich laten plaatsen in zo’n plek.  Dat is namelijk helemaal niet wat ze willen. Ze zoeken zelf wel.
Als ‘volwassenen’ is het zo belangrijk om jongeren hun ‘eigen’ ruimte te gunnen. Daar waar allerlei natuurbeschermingsregels en regels in relatie tot de openbare ruimte het ‘eigen’ maken van de chillplekken vaak zo in de weg staan, is er met het maken van goede afspraken zoveel meer te bereiken. Van te voren gemaakte afspraken vanuit het gedogen van mogelijk gebruik in plaats van strikt handhaven. Voor het Echoveld in het Echobos is dat onder andere een vorm van overkapping en wellicht een vuurplaats?

Uitgangsplek voor jongeren
Het is een grote wens om een pop-up uitgangsplek voor jongeren te runnen als Stad-Gooi. Een plek waar jongeren zonder gebruik van alcohol, roken en andere genotsmiddelen met elkaar uit kunnen gaan en het gezellig hebben met elkaar. (NIX18).
De horeca in Gooise meren heeft een deurbeleid ingevoerd dat je onder de 18 's avonds en 's nachts niet binnenkomt, zodat de niet uit te voeren controle op gebruik van alcohol voor jongeren onder de 18 in principe wegvalt. Voor een horeca ondernemer blijkt een locatie waar alleen alcohol-vrij geschonken wordt niet genoeg op te leveren om van te kunnen leven.
De mogelijkheid om gebouw de Vonk te gebruiken is voorgesteld, besproken, maar is door volwassenen gesaboteerd die blijkbaar andere belangen met het pand hadden. Gevolg is dat het de afgelopen jaren een leegstand pand is gebleven.

Ontdekkende projecten
Op de site van www.stad-gooi.nl is een overzicht van de lopende en afgeronde projecten te zien.
Er wordt vaak gedacht dat het allemaal voorbeeld jongeren zijn die een project doen, gezien de resultaten van de diverse projecten. Niets is minder waar, iedere jongere met een droom, idee en/of talent kan bij Stad Gooi terecht. Een project starten/voltooien gebeurd alleen als vanuit ‘eigen’ motivatie van de jongere(n) gestart en doorgezet wordt met een kansrijk project. Daar is best regelmatig een goed gesprek voor nodig om op de eigen inzet en motivatie te wijzen.
Of een mogelijk project kansrijk is hangt soms af van het beschikbare budget. De subsidie vanuit de gemeente is niet toereikend, maar onder de enthousiaste leiding van Catharina wordt er naar alternatieve financieringsvormen als fondsen, sponsoring, enz. gezocht. 

Midden in de doelgroep
Conclusie van het gevoerde gesprek is dat het duidelijk is dat Stad-Gooi midden in de doelgroep staat. Jongeren van 12/13 tot 24 jaar in Gooise Meren. Er wordt veel gezien, veel gehoord, veel gesignaleerd en teruggekoppeld naar de jongeren en door de jongeren.
Een belangrijk initiatief in de op kennisvergaring gerichte samenleving van Gooise Meren. Een toevoeging op het bieden van mogelijkheden aan jongeren om zichzelf te ontwikkelen en ontdekken in meer dan het volgen van de middelbare school, vervolgopleiding of werk.


Het is goed om dromen na te jagen, ideeën tot uitvoering te brengen en talenten te ontdekken.

Stad-Gooi een verrijking voor de samenleving in Gooise Meren.

« Terug

Archief > 2018 > januari

Geen berichten gevonden