ChristenUnie presenteert plan van aanpak verbetering verkeersveiligheid spoorwegovergangen

IMG_4485.JPGmaandag 12 oktober 2015 08:33

Gezien de recente aanrijdingen op de overweg Generaal de la Reijlaan en met het oog op het verkeerscirculatieplan dat voor 2015 op de Programmabegroting staat presenteert de ChristenUnie een plan van aanpak om de veiligheid van alle overwegen in Naarden en Bussum te verbeteren.

Sinds 2004 zijn er veel onderzoeken uitgevoerd en rapporten uitgebracht om een einde te maken aan de huidige gelijkvloerse spoorwegovergangen. Van een verdiept spoor tot ondertunneling. Hoewel het prachtige ideeën zijn blijkt het één nog minder uitvoerbaar te zijn dan het ander. “Er is bijvoorbeeld geen enkel signaal dat er vanuit het ministerie van I&M budget beschikbaar komt voor een project van 150-200 miljoen om een verdiept liggend spoor in Naarden-Bussum aan te leggen” zegt Roel Kamphuis, nr 2 op de kieslijst van de ChristenUnie Gooise Meren. “Ook ProRail geeft hier niet thuis, het totale budget voor aanpak van risicovolle spoorwegovergangen is minder dan de totale gebudgetteerde kosten voor het droomproject voor Naarden-Bussum. Tunnels onder het spoor blijken praktisch niet haalbaar te zijn, de bebouwing staat te dicht op het spoor en de straten zijn te smal.”

Alle 6 de spoorwegovergangen in Naarden-Bussum zijn uitgebreid bekeken vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. Met name de onoverzichtelijke en doorstroom beperkende kruising tussen de Generaal de la Reijlaan met de Vlietlaan en de kruising tussen de Vlietlaan met de Meerweg in Bussum trekken een zware wissel op de verkeersveiligheid rond en op de spoorwegovergangen. Kamphuis: “Onveiligheid op een spoorwegovergang komt vaak doordat het verkeer na de overweg niet voldoende kan doorrijden.”

De afgelopen weken heeft de ChristenUnie een studie van de verkeerssituatie rondom beide overwegen uitgevoerd en een plan van aanpak opgesteld. Dit verbeterplan heeft als direct doel om op korte termijn de verkeersveiligheid in het algemeen en die van fietsende scholieren in het bijzonder te verbeteren.

Er zijn verbeteringsmaatregelen benoemd om de doorstroom van het gemotoriseerde verkeer te optimaliseren, die direct uitvoerbaar zijn. Op deze manier wil de ChristenUnie een einde maken aan de periode waarin vooral gepraat wordt over de onveilige situatie op de spoorwegovergangen. Het is tijd om als gemeente het voortouw te nemen en op korte termijn de verkeersveiligheid te verbeteren. Het opheffen van de gelijkvloerse spoorwegovergangen lijkt een prachtige droom te zijn, die nog ver weg achter de horizon ligt.

Stilstaan op een overweg terwijl de bomen dichtgaan en er een trein aan komt rijden... is te voorkomen. Optimaliseer de doorstroom van het verkeer achter de overweg.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Verbeterplan verkeersveiligheid spoorwegovergangen Gooise Meren611,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2015 > oktober

Geen berichten gevonden