NIX18 wordt gesaboteerd door ‘volwassenen’

NIX18-cmyk-payoff-fc.jpgmaandag 04 december 2017 12:01

Dat is de conclusie die Roel Kamphuis trekt n.a.v. de paneldiscussie met de zaal tijdens de manifestatie: “Stop alcohol gebruik jongeren” in het Comeniuscollege in Hilversum.
Vrijdag 1 december is deze manifestatie door de leiding van de middelbare scholen in ’t Gooi georganiseerd, Een manifest voor het tegengaan van alcohol gebruik door jongeren werd overhandigd aan burgemeester Broertjes als vertegenwoordiger van regio ’t Gooi.

Gewoon iemand anders vragen …
“Als ik alcohol of sigaretten wil hebben, vraag ik gewoon iemand voor de winkel of die het voor mij wil halen. 9 van de 10 keren lukt dat. Hoe simpel kan het zijn.” Is de laatste reactie van een jongere in de zaal die haarfijn aangeeft waarom met name in ’t Gooi de daling in het alcohol gebruik onder jongeren achterblijft bij de rest van Nederland.

Uitgaan/Supermarkten …
In cafés en andere uitgaansgelegenheden is de directe verkoop aan jongeren, onder de 18, redelijk goed geregeld. Zeker als er een deurbeleid is, waarbij je onder de 18 niet naar binnenkomt, bestaat er een effectieve manier om éénmaal binnen niet meer te hoeven checken of iemand wel 18 jaar of ouder is. De supermarkten en slijterijen vragen consequent naar een ID en checken de leeftijd.
Opvallend feit van het invoeren van NIX18 is dat er in uitgaansgelegenheden minder excessen door alcohol plaatsvinden sinds jongeren onder de 18 daar niet meer welkom zijn qua alcohol consumptie.

Bestellen via internet …
Een zwakke plek is het internet. De ene webshop laat je bevestigen dat je 18 bent, wat eenvoudig te omzeilen is, de andere gebruikt een pick-up point, waar je ID gecheckt wordt. Webshops die met iDEAL laten betalen, kunnen iDIN toevoegen ter verificatie dat de besteller 18 jaar of ouder is. 
Sterker nog: online verificatie zou wettelijk verplicht gesteld moeten worden. Zonder medewerking van een ‘volwassene’ kan een jongeren dan geen alcohol via een webshop kopen.
iDIN is het zusje van iDEAL en biedt de mogelijkheid om te checken of iemand 18 jaar of ouder is.
Op het niveau van de Europese Unie en andere internationale samenwerkingsverbanden zou legale levering vanuit het buitenland/buitenlandse website op eenzelfde manier aan banden gelegd kunnen worden.
[Toegevoegd 19-12-2017: Bezorgdiensten van boodschappen checken het ID van de ontvanger van de boodschappen als er alcoholhoudende drank besteld is, NIX18. Eenzelfde ervaring opgedaan bij online bestelde likeur bij een bekende drankproducent.]

Illegale verkoop …
Illegale verkoop gaat altijd via ‘volwassenen’, ‘volwassenen’ die hun verantwoordelijkheid in de samenleving niet willen nemen en wel leveren aan jongeren onder de 18, of op locaties of bij feestjes waar voornamelijk jongeren onder de 18 zijn. Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er zonder de benodigde papieren enz. alcohol doorverkocht wordt.

‘Volwassenen’…
Teveel ‘volwassenen’ vinden het ‘gewoon’ dat jongeren onder 18 toegang hebben tot alcohol. “Waar maak je je druk over”, is een veel gehoorde uitspraak.
Zij stellen het beschikbaar door:

  • het voor een jongere te kopen, die vraagt of je dat wilt doen. Zowel fysiek bij een winkel als online via het internet.
  • het thuisdrinken toe te laten, onder het motto anders doen ze  het wel ergens anders of dan zijn ze er vast aan gewend. Het gebruik is dan ‘en/en’, wat alleen maar meer gebruik tot gevolg heeft.
  • het leveren aan een jongere, die via internet of advertentie heeft besteld.
  • het aanbieden aan een jongere op een feestje of waar dan ook terwijl je weet dat die jongere nog geen 18 is. Of niet wilt weten door er niet naar te vragen, b.v. verificatie via het ID.

Met al deze acties saboteert de ‘volwassene’ de maatschappelijk gemaakte afspraak: NIX18.

Dan hebben we het nog niet eens over het voorbeeld dat teveel ‘volwassenen’ in ’t Gooi geven door zelf overmatig of zwaar gebruik te maken van alcohol. Meer dan 2/3 glazen/flesjes, zeker wanneer gedronken in het bijzijn van kinderen/jongeren, is al snel teveel.

Drank maakt nog steeds meer kapot dan je lief is …
Tijdens de manifestatie gaf de schrijver Özcan Akyol aan wat het te vroege aanbod thuis van alcohol met hem gedaan heeft. Zoals ikzelf beschermd ben opgevoed in alcohol gebruik is dat nauwelijks voor te stellen. Een mogelijke voetbalcarrière is erdoor gesmoord, brak, niet fit … Topzwemmer Ferry Weertman heeft bewust de keuze kunnen maken om niet te drinken tijdens het uitgaan met zijn vrienden. Topsport en alcohol gaan namelijk niet samen. Ferry deed een oproep aan sportverenigingen om de verkoop van drank verder aan banden te leggen. Sport en alcohol gaan niet samen.
Wat Özcan Akyol duidelijk aangaf is dat door drank eerder vechtpartijen ontstaan om niets, b.v. de één stoot de ander per ongeluk aan. Er ontstaat zoveel energie en balorigheid dat eenmaal buiten, na het uitgaan, er van alles gesloopt wordt in de openbare ruimte. Wie kent niet het probleem van de afgetrapte autospiegels, gesloopte bushokjes, … Zelf vertelde Özcan anders met alcohol om te zijn gegaan wanneer het eerste aanbod van alcohol pas op 18/19 jarige leeftijd zou zijn gedaan.

Neem je verantwoordelijkheid …
Als ChristenUnie Gooise Meren willen we de ‘volwassenen’ oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en zuinig te zijn op de jongeren waarvan op diverse manieren bewezen is dat alcohol niet goed voor hun toekomst is:
* de hersenen die nog in ontwikkeling zijn worden geremd of sterven deels af.
* het bewustzijn, geweten en verantwoordelijkheid worden buitenspel gezet met alle mogelijke gevolgen van dien: vandalisme, gebruikt worden, ongewenste intimiteiten/zwangerschap, …
* ...

Stel regels/kaders, maak een afspraak …
NIX18 geeft voldoende handvatten aan iedere volwassene om een duidelijke regel te stellen, een duidelijke afspraak over te maken. In alle omstandigheden geen alcohol ter beschikking te stellen aan een jongeren onder de 18 jaar. “Gewoon een duidelijke regel stellen en de jongere aan NIX18 houden” was een opmerking van 1 van de jongeren in de zaal.
Het waren juist een aantal ouders die dat in twijfel trokken. Datzelfde, qua stellen van regels, werd door een medewerkster van Stad-Gooi, gedeeld in een persoonlijk kort gesprek:
“Jongeren geven aan behoefte te hebben aan duidelijke regels/kaders die door hun ouders gesteld worden.” Al hoewel je als ouders geconfronteerd wordt met de weerstand tegen die regels/kaders blijkt dat jongeren daar wel degelijk behoefte aan hebben. Het stellen van regels/kaders en in gesprek te blijven over het er aan houden, voorkomt vaak meer, dan anders ‘genezen’ moet worden.

Uitbreiding locaties waar jongeren elkaar ontmoeten …
Voor de komende raadsperiode gaat ChristenUnie Gooise Meren pleiten voor meer locaties waar jongeren, met b.v. toezicht door vrijwilligers, elkaar kunnen ontmoeten en uitgaan.
B.v. door naast het realiseren van openbare locaties, ouders op te roepen ruimte, beschikbaar te stellen aan hun jongeren, met handhaving NIX18.
Voor dat pleiten voor hebben we wel jouw stem nodig. Geloof jij ook in de toekomst van onze jongeren?

 

« Terug

Reacties op 'NIX18 wordt gesaboteerd door ‘volwassenen’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.