De ChristenUnie wil inzicht in aanpak zwerfafval
Per 1 januari 2015 wordt het statiegeld op plastic PET-flessen afgeschaft. Er is afgesproken dat gemeenten extra geld krijgen om zwerfafval aan te pakken en het plastic in te zamelen. De ChristenUnie heeft het college gevraagd om inzicht in de plannen en de kosten. Ook wil de ChristenUnie weten of het college het extra geld al bij het Rijk heeft aangevraagd.
Het statiegeldsysteem heeft zich jarenlang bewezen als effectief middel om plasticverpakkingen voor hergebruik in te zamelen. In 2012 heeft de fractie van de ChristenUnie in de Bussumse gemeenteraad meerdere malen aandacht gevraagd voor de dreigende afschaffing. Wij hebben bijvoorbeeld het college gevraagd om in de ledenraadpleging door de VNG tegen de “raamovereenkomst” te stemmen waarin de afschaffing van statiegeld is opgenomen. Helaas is de overeenkomst door een nipte meerderheid van de VNG leden die hebben gereageerd aangenomen. De verwachting is nu dat de hoeveelheid zwerfafval in alle gemeenten zal toenemen en dat het percentage hergebruik zal teruglopen, waardoor er bruikbare grondstoffen verloren zullen gaan.
De fractie van de ChristenUnie heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
- Heeft u al enig idee hoe de gevolgen van de afschaffing in Bussum opgevangen kunnen worden? Heeft u een inventarisatie gemaakt van de alternatieve systemen voor inzameling en deze beoordeeld op milieurendement en kosten?
- Is het huidige aantal oranje containers voor plasticinzameling wel voldoende om alle extra lege flessen te bergen en is de huidige spreiding van de oranje containers wel passend? Nu staan deze toch veelal alleen bij supermarkten.
- Zou het misschien niet beter zijn om de ondergrondse containers voor glasinzameling uit te breiden met een extra container voor PET-flessen, zodat het voor onze inwoners gemakkelijker wordt om de plastic flessen daarin weg te gooien?
- Heeft u zicht op de extra kosten die zijn gemoeid met het plaatsen / opslaan / wegbrengen van al het extra plastic? Het is noodzakelijk om dit inzichtelijk te maken, omdat het verpakkende bedrijfsleven tot 2020 een vergoeding voor de extra kosten zal betalen. Het is voor de Bussum van belang om te weten of die vergoeding voldoende is of dat een deel van de kosten op alle inwoners worden verhaald.
In de “Raamovereenkomst Verpakkingen” is ook afgesproken dat gemeenten 20 miljoen krijgen om een extra impuls te geven aan de gemeentelijke aanpak van zwerfafval. Op 30 december jongsleden heeft de staatssecretaris van Milieu een rapportage over de voortgang van de overeenkomst gestuurd aan de Tweede Kamer. Daaruit blijkt o.a. dat nog maar 60 gemeenten deze zwerfafvalvergoeding hebben aangevraagd.
- Heeft de gemeente Bussum de vergoeding voor de extra aanpak van zwerfafval aangevraagd (€ 1,19 per inwoner)?
- Zo nee, is het college van plan dat voor de uiterste datum van 31 januari a.s. te doen?
- Heeft het college al plannen ontwikkeld voor de extra aanpak van zwerfafval, en kan het college toelichten hoe die plannen er uit zien? Is er bijvoorbeeld gedacht aan plaatsing van inname-automaten bij de scholen voor voortgezet onderwijs, creatieve vormen van voorlichting, verdere ondersteuning en stimulering van burgers die hun eigen omgeving schoon houden?
Reacties op 'De ChristenUnie wil inzicht in aanpak zwerfafval'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.