Help oudere het spoor over...

traversedinsdag 03 november 2015 11:08

De periode dat spoorwegbomen geopend zijn, is vaak te kort. Wij hebben dit zelf ervaren bij ons onderzoek naar de veiligheid bij de spoorwegovergangen. Elmer Benjamin, lijsttrekker ChristenUnie Gooise Meren, en Roel Kamphuis waren de overweg aan de Meerweg nog niet over of de bomen waren al weer praktisch dicht. Laten we ons maar niet voorstellen wat er zou gebeuren als iemand, die minder vlot ter been is of is aangewezen op een rollator op dat moment de spoorwegovergang over zou steken.

Het vermoeden is dat die mensen (vaak zijn het ouderen) daar niet eens meer aan beginnen. Ze hebben op het moment dat ze nog wel beter konden doorlopen al ervaren dat ze soms nog maar net op tijd de overkant van de spoorwegoverweg konden halen. De voetgangerstunnel naast de overweg aan de Meerweg, is voor diezelfde oudere met een rollator, niet bruikbaar. Daarbij geven tunnels veel mensen een onveilig gevoel. Het ziet er donker uit en regelmatig stinkt het er naar urine.

Het aanleggen van een traverse (brug), zoals die bij station Bussum Zuid en Hilversum Media Park geplaatst zijn, biedt uitkomst. Aan beide zijden voorzien van een lift en trap, zodat iedereen, ook de mensen die moeilijk te been zijn, veilig de overweg kunnen oversteken. Straks kunnen ouders met kinderen, kinderwagen en mensen in een rolstoel via de traverse altijd veilig het spoor over.

Wanneer een spoorwegovergang voorzien is van een traverse, is de aanbeveling om het gebruik van de overweg zelf door voetgangers te ontmoedigen. De ‘loop’ om het spoor over te steken, dient via de aan te leggen traverse gestuurd te worden. Nu is bijvoorbeeld de voetgangerstunnel naast de bloemenkiosk vanaf het Julianaplein (Hema) praktisch onvindbaar.

Met een traverse worden de ouderen veilig het spoor over geholpen. Dit kan geheel in hun eigen tempo. Nooit meer klemzitten met het wiel van de rollator, nooit meer struikelen over de rails. Door over te steken via de traverse, behoren die gevaren tot het verleden. Per overgang dient bepaald te worden of een traverse uitkomst biedt voor het veilig oversteken door ouderen. Vragen als: “Waar steken ouderen over?” en “Waar willen ze naartoe?”, zijn daarbij bepalend.

De ChristenUnie Gooise Meren stelt voor de locatie bepaling en realisatie van traverses zo snel mogelijk op te pakken. Met het realiseren van het eerder gepresenteerde plan van aanpak, voor het optimaliseren van de doorstroom op de spoorwegovergangen in het centrum van Bussum, wordt op korte termijn de verkeersveiligheid maximaal verbeterd.

Het eerder gepresenteerde plan van aanpak is hieronder te downloaden. Voor meer informatie, zie de uit uitzending van GooiTV van 31 oktober 2015.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Verbeterplan verkeersveiligheid spoorwegovergangen Gooise Meren611,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Help oudere het spoor over...'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.