Waar vraagt u aandacht voor?

UIt-Wijk marktmaandag 09 november 2015 14:59

Gemeentelijke budgetten zijn voldoende om een minimaal basisinkomen en noodzakelijke zorg te leveren. Maar hoe zit het nu met de aandacht voor de ander, de zorgbehoevende of de mantelzorger? Een middag op de Uit-Wijk markt van Versa Welzijn maakt dit duidelijk. De gevoerde gesprekken onderstrepen een aantal aandachtspunten voor de komende raadsperiode van de ChristenUnie Gooise Meren.

Hartelijk welkom geheten door Sabine Kuperus, de organisator van de Uit-Wijk markt, kregen we, ChristenUnie Gooise Meren, een tafel toegewezen in het cafe. Een mooie plek om onze informatie uit te stallen en in gesprek te kunnen gaan met bezoekers van de Uit-Wijk markt. Op een leeg vel papier was er de mogelijkheid om antwoord te geven op de vraag: “Waarin wilt u aandacht vragen voor een ander?” Die vraag hebben we aan een flink aantal bezoekers kunnen stellen.

Samenvattend komt het er op neer dat de meeste mensen de aandacht van en de aandacht voor de ander missen. Ervaringen worden gedeeld:

  • Van de oudere die op latere leeftijd wordt gescheiden, omdat de een dementerend is en de ander lichamelijke verzorging nodig heeft. Beide kunnen niet meer thuis wonen, maar er is geen (budgettaire) ruimte meer om samen te blijven tot de dood hen scheidt. Hoe wreed dat een belofte, die het bejaarde stel aan elkaar gegeven heeft, buiten hun wil gebroken wordt.
  • Van het wachten op een sociale huurwoning, die de laatste jaren niet meer bijgebouwd zijn. De woningen die wel vrijkomen, worden vaak verkocht.
  • Van de ik-gerichte wereld, die nog meer ‘ik’ wordt door de intrede van het mobieltje. Waar wordt er nog spontaan met elkaar een gesprek aangegaan op straat, in een restaurant, in de trein, of … ergens? Laten we beginnen met elkaar te groeten op straat, in de bus, trein. Gewoon even goede morgen tegen elkaar zeggen als je een ander tegenkomt.
  • Van jongeren die geen eigen ‘honk’ meer hebben. Een hangplek, maar dan binnen. In combinatie met aanwezigheid van jongerenwerkers en jongvolwassen, wordt de overlast van de zogenaamde hangjongeren beperkt. Er is zelfs ruimte voor een stuk persoonlijke aandacht.
  • Van begrip voor vluchtelingen en liefdevolle aandacht voor hen. Er zijn veel vrijwilligers die hun steentje bijdragen in de positieve aandacht voor de vluchtelingen. Waar blijven de interviews en positieve berichten hierover in de media?

De Uit-Wijk biedt zelf onderdak en aandacht voor verschillende groepen. Op een inloopmoment om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie, komen verscheidene mensen vanuit uiteenlopende leeftijdsgroepen, van begin 20 tot in de 60. De wens is om verstandelijke gehandicapten ook uit te nodigen. In het gebouw van de Uitwijk zit zelfs nog een heel jongerencentrum. Het wordt nu alleen niet op die manier gebruikt.

Met Sabine Kuperus gaan we binnenkort nog een keer verder praten over de vraag: “Waarin wilt u aandacht vragen voor een ander”.

« Terug

Reacties op 'Waar vraagt u aandacht voor?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.