Van de sokken gereden worden in ‘Winkelhart van ’t Gooi’

IMG_4470.JPGwoensdag 11 november 2015 21:11

Maandagavond 9 november vond het laatste verkiezingsdebat plaats in Bussum. Twee stellingen wilden aandacht geven aan promotie van Bussum als Winkelhart van ’t Gooi. Gratis parkeren en zondagsopenstelling om het winkelen in het centrum van Bussum te stimuleren. Beide stellingen geven niet echt aandacht aan de voetganger die ontspannen wil winkelen.

Het eerste uur gratis parkeren, zoals door de ChristenUnie Gooise Meren in het debat in Naarden al ingebracht, is goed voor de omzet. Het geeft in tegenstelling tot blauwe zones de mogelijkheid om langer te parkeren en daarmee langer te winkelen. De meeste vrijheid qua winkeltijd geeft het trouwens door lopend, met de fiets of het OV naar het centrum te gaan.

Zondagsopenstelling geeft wel omzet, maar de te maken kosten door de winkelier zijn hoger dan de netto opbrengst. Net als voor veel middenstanders is het voor b.v. de Hema niet rendabel om op zondag open te zijn. Het winkelende publiek dat de zondagopenstelling in het centrum zou wensen is in geen velden of wegen te bekennen. Blijkbaar verlangen er toch meer mensen naar zondagsrust dan een aantal politieke partijen denken.

Een sfeervolle aankleding van de winkelstraten heeft op het winkelende publiek al meer effect om het winkelen als ontspannend te ervaren.

Uitbreiden van het voetgangersdomein zou een belangrijke stimulans voor het winkelhart van Bussum zijn. Winkelen doe je lopend en daarbij wil je niet van je sokken worden gereden door fietsers, scooters of auto’s. In een voetgangersdomein ontstaat er vanzelf meer ruimte voor terrassen, wat de winkelsfeer verhoogt. Gedurfde keuzes zijn nodig om het winkelende publiek zich op zijn gemak, door het winkelhart van ‘t Gooi te laten bewegen. Dan is het uitnodigend om te komen winkelen.

Een eerste kleine stap is al te maken door de oversteek van de Nassaulaan over de Brinklaan te voorzien van een zebrapad over de volle breedte van de straat. (Bij de Etos). Niet zoals die nu aangelegd is, net naast de oversteek. Voor een andere verbetering op ditzelfde punt gaan we mee in een voorstel om van de Brinklaan vanaf de Olmenlaan tot aan de rotonde bij Scapino een fietsstraat te maken. De eventuele automobilist is dan te gast op de fietsstraat en zal meer oog hebben voor de overstekende mensen, die aan het winkelen zijn. Mede door de aan te leggen snelheidsbeperkende maatregelen zal het verkeer komend vanuit de Veldweg zich rustig moeten invoegen op de fietsstraat. De voetgangersoversteekplaats van het Wilhelminaplantsoen naar de Veerplein heeft gelijk profijt van de aanleg van de fietsstraat.

Doorgaande fietsers en scooters, die voor het winkelend publiek, het Veerplein (McDonalds), de Veerstraat en de oversteek bij het Julianaplein (Hema) tot risicovol gebied maken, dienen tijdens winkeluren geweerd te worden. Zoals voor zoveel winkelstraten in Nederland geld: verboden in te rijden tijdens winkelopeningstijden, na 10:00 uur ’s morgens en tot 18:00 uur ’s avonds. Door het aanleggen van duidelijk herkenbare en voorrang gevende fietsroutes via de Olmenlaan en Veldweg, zijn dit goede alternatieven om tijdens deze periode per fiets of scooter bij de overweg Meerweg/Vlietlaan te komen.

Zeker het smalle gedeelte bij de Veerstraat fungeert als een fuik voor winkelend publiek waar fietsers en scooters zichzelf soms als een projectiel in lijken te storten. Je ziet daar regelmatig dat iemand bijna door een passerende fietser of scooter wordt aangereden. Gelukkig loopt dat meestal wel goed af, maar ontspannen winkelen is er dan niet meer bij. Uitdaging hierbij is de handhaving. Zelfs in de Nassaulaan zijn er fietsers die de brutaliteit hebben om je fietsend bijna van de sokken te rijden.

Het eerder door de ChristenUnie gepresenteerde plan voor het verbeteren van de verkeersveiligheid bij onder andere de overweg Meerweg/Vlietlaan bevat ook een aantal snelle oplossingen voor het winkelende publiek. De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer van het gedeelte van de Nassaulaan dat nu naar de Veldweg leidt. (Voor het terras van Brasserie Drusius langs). En het opheffen van de mogelijkheid voor gemotoriseerd verkeer om vanaf de Vlietlaan de doodlopende weg van het Julianaplein in te rijden.

Aandacht dient er nog besteedt te worden aan de Havenstraat en de Kapelstraat. Daarbij is het belangrijk om te beseffende dat:

Winkelhart van ‘t Gooi, heeft gedurfde keuzes nodig voor het vergroten van het winkelgenot!

ChristenUnie Gooise Meren heeft aandacht voor het winkelende publiek.

« Terug

Reacties op 'Van de sokken gereden worden in ‘Winkelhart van ’t Gooi’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.